The series of messages for young people called 'The Struggle is Real'. It talks about love, sex, dating, marriage, sin and purity. 

We recommend using Google Translate to translate the article from Ukrainian into English.

https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=uk&tl=en

 

1. Бог тебе любить. Завжди!

Перед тим, як пірнути у розмови про секс, побачення, шлюб та цнотливість, запам’ятай одну важливу річ: Бог тебе любить. Любив вчора, сьогодні і любитиме завтра, бо Бог є любов, і Він незмінний. Божа любов базується не на тому, що ти робиш чи не робиш, і не на тому, хто є ТИ. Божа любов базується на тому, хто є ВІН, і що Його Син Ісус зробив для тебе. Бог не любить гріх, факт, але Він любить тебе. Крапка.

2. Секс створив Бог.

Секс – це Божий задум, прекрасне таїнство, повне значення, любові та святості, але лише тоді, коли дотримані певні правила (про це у наступних пунктах). Можна говорити про ранні вагітності, венеричні хвороби, емоційний багаж, і це все буде істинною правдою, тому що сучасний світ спотворив секс і перетворив його на засіб досягнення власного тимчасового задоволення, насильства, інструмент маніпуляцій в медіа, шоу-бізнесі, політиці… Але насправді секс – це прекрасна частина подружнього життя, задумана Богом. Творець міг би запросто влаштувати людей так, щоб вони розмножувались, наприклад, як риби: самка відкладає ікру, яка потім запліднюється у воді насіннєвою рідиною, що виділяється самцями. Нерест, зовнішнє запліднення, нуль контакту. Але Бог заповів чоловіку та дружині стати одним тілом, і секс – це велика, значуща і неперевершена частина цього духовного та фізичного процесу.

3. Секс – лише фізичний акт? Міф!

Не існує такого поняття, як «друг по сексу», «партнер на одну ніч», «секс без зобов’язань» чи «просто секс». Чому? Тому що секс – це не просто фізичний акт. Бог задумав секс для поєднання чоловіка і дружини у шлюбі, щоб вони стали одним цілим. А хіба людина – це просто набір кісток та м’язів? Людина – це найскладніша істота на землі, вона духовна. І коли такі дві людина покликані стати ОДНИМ цілим, поєднати два своїх життя в одне, мова не може йти лише про фізіологію. Секс – це поєднання духовного, емоційного, психологічного та фізичного для здійснення Божого задуму. Відомий англійський письменник та християнин Ґ.К.Честертон писав: «Секс – це інстинкт, який породжує інституцію».

4. Секс – виключно для шлюбу!

НЕ коли тобі 18+, НЕ коли ти став жити окремо від батьків, і НЕ коли тобі здається ти готовий. Миттєве задоволення наших потреб –  велика біда сучасного суспільства, все хочеться саме тоді, коли хочеться. І секс – не виняток. Але які наслідки? Американські дослідження показують, що існує прямий зв’язок між ранньою сексуальною активністю у підлітків та виникненням у них депресій і, як результат, самогубств. В одному з досліджень, де була опитана група підлітків, більша частина сказала, що вони шкодують, що мали сексуальний досвід і хотіли б повернути все назад. Як результат - занижена самооцінка, відчуття порожнечі, жалю, провини… Молодь прагне отримати через секс тепло, любов, прийняття, але іронія в тому – що отримує вона геть протилежне. Збережи ці найпрекрасніші моменти першого поцілунку, першого дотику і першого сексу для свого шлюбу. У тебе все подружнє життя попереду для отримання насолоди, пізнання своєї сексуальності, дослідження тіла дружини/чоловіка, народження дітей. Це чудова мандрівка, all-inclusive, забронюй свій квиток і чекай!

5. Ніколи не пізно почати з початку.

Якщо ти читаєш цей текст, а за плечима вже є сексуальний досвід поза шлюбом, не все втрачено. Бог завжди дає другий шанс, якщо ти готовий змінитись. Проблема в тому, що всі грішать, за це і вмер Ісус – щоб забрати всі наші гріхи й примирити нас з Богом. І хоча самі гріхи можуть бути різними, та результат один – гріх завжди має наслідки. Тому зупинись і почни з початку. Існує навіть таке поняття – «вторинна цнотливість», коли хлопець чи дівчина мали вже сексуальний досвід у минулому, але вирішили перестати займатись сексом і зачекати з цим до шлюбу. Цікаво: дослідження показують, що підлітки часто хизуються перед друзями подробицями свого бурхливого інтимного життя, якого, насправді, не існує. Вони ніколи не мали сексуального досвіду, але говорять неправду, намагаючись, таким чином, підняти свою оцінку в очах друзів, «вписатись» в колектив, чи просто не виставити себе дурнем. Наша культура кричить на кожному кроці, що секс – це круто, і чим більше – тим крутіше. Але хіба так важко лягти з кимось у ліжко? Ламай систему – чекай до шлюбу!

6. «Цивільний шлюб» – не шлюб в очах Бога.

Існує думка, що «пожити разом» парі до шлюбу просто обов’язково, ніби в такий спосіб є час приглянутись до звичок партнера, переконатись, що він та вона «сумісні» в плані сексу, подумати, все зважити. Молоді люди вважають «цивільний шлюб» природнім кроком до офіційно оформленого шлюбу в РАГСі та/або церкві. Проте є великий шанс, що цей день ніколи не настане. Як показують американські дослідження, близько 60% пар, які жили разом, так ніколи і не одружились. У тих 40%, які таки одружились після проживання разом, відсоток розлучень складає майже 75% (вище, ніж у пар, які не жили разом до одруження). Тобто, лише 10% пар, які жили разом, одружаться і проживуть разом усе життя. Чого не вистачає «цивільному шлюбу»? Самовідданості! Початок прояву самовідданості – це підпис на свідоцтві про шлюб і клятви перед людьми та Богом, це обіцянка бути разом, не зважаючи ні на що. А труднощі будуть, як в одружених, так і в не одружених. Самовідданість у шлюбі – це коли ти готовий долати ці труднощі разом, готовий докладати зусиль, витрачати час та енергію – робити все, аби шлюб працював. Коли ти просто живеш з кимось в одному домі, в тебе будуть ті ж самі труднощі, що і в одруженої пари, проте в них є більший шанс вийти по той бік конфлікту ще більш сильними, закоханими та відданими один одному. Час, прожитий разом до весілля, допоможе вам підготуватись до шлюбу не більше, аніж заміна підгузків на ляльці допоможе вам підготуватись до батьківства.

7. Хтивість вбиває інтимність.

Хтивий – це той, «який відчуває тілесний, плотський потяг», який «перейнятий таким потягом» чи «який викликає такий потяг». Весь світ сьогодні каже нам, що оголені тіла в журналах та на екранах – це норма. Що секстинг – це круто, а порно – це пізнавально (бо де ж іще вчитись сексу?!). Але Бог прагне від тебе іншого – чистоти в ділах і думках. Бо, знову ж таки, це для твого блага. Порнографія не лише викликає залежність, але й спотворює здорове сприйняття сексу. У таких відео все дуже перебільшено - дуже! А жінка взагалі зображена як засіб досягнення задоволення чоловіка. Не неси це сміття у своє подружнє ліжко – адже порно може кардинально вплинути на те, як ти дивитимешся на свою дружину/чоловіка і чого ти очікуватимеш від них. Чи буде твоє сприйняття її/його тіла спотворене примітивною постановкою дешевого кіно? Чи вплине порно на твою самооцінку і впевненість? «Фільми для дорослих» – це кіно з акторами та режисером, де люди підібрані спеціально для своєї ролі й отримують за свою гру гонорари. Порноіндустрія прагне заробити на тобі гроші, але для тебе це «просто» кіно може обійтись занадто дорого.

8. Забудь питання «А де межа, яку не можна перетинати?»

Питання, яке має ставити перед собою кожна молода людина – «Як я можу прославити Бога у своїх стосунках з протилежною статтю?». Ми не повинні думати про МЕЖУ, і як можна максимально до неї наблизитись (чи закрити на неї очі, чи обійти…). Мета кожного – щоб його стосунки були гідні високого Божого стандарту. І це щоденна праця над собою. Чистота, повага, розсудливість, самоконтроль… І не створюй собі лишніх проблем - пам’ятай, що алкоголь (не кажучи вже про наркотики) змінює сприйняття реальності, стирає будь-які межі та позбавляє обачності та самоконтролю. При чому мова йде не лише про тебе, але й про твого хлопця/дівчину. Як на них подіє алкоголь? Чи будеш ти в безпеці? Романтичні тет-а-тет з музикою та свічками теж не сприятимуть ясності розуму і лише розпалюватимуть пристрасть. А пристрасть – то така штука, що однієї миті ти ще думаєш про «межу», а наступної – ти вже далеко поза нею.

9. Якщо зустрічаєшся – роби це з метою!

А саме – зустрічайся лише для того, щоб переконатись, що твій хлопець/дівчина дійсно відповідають твоїм вимогам на роль чоловіка/дружини. Іронія в тому, що ЖОДНА людина не буде відповідати твоїм вимогам на 100%. Побачення існують саме для того, щоб дати собі відповідь на питання: «Чи згоден(-а) я ділити з цією людиною решту свого життя, йти на компроміси, ставити його/її інтереси на перше місце?». І як тільки ти розумієш, що відповідь НІ, ти йдеш далі, з любов’ю та повагою до іншої людини. Використай цей час, щоб уникнути одруження з людиною, яка може бути не здатна на здорові стосунки. Тримайся подалі від тих, хто: здатен на словесне, емоційне, фізичне чи сексуальне насилля (лихослів’я, образливі слова, застосування сили, маніпуляції, шантаж, приниження, тощо); невірність у стосунках; безвідповідальність та незрілість; має залежності (алкогольні, наркотичні, від азартних ігор, порнографії, тощо); контролює кожен твій крок і не поважає твої рішення, принципи, думки. І не думай, що ти зміниш цю людину, чи після одруження вона зміниться сама. Це самообман. Ціль побачень – не змінити когось так, щоб він влаштовував тебе у шлюбі, а вияснити, чи влаштовує він тебе вже зараз такий, яким є і «доки смерть не розлучить вас».

10. Не чекай ідеальної «спорідненої душі».

В сучасній культурі існує таке поняття як «споріднена душа» (англ. – ‘soulmate’). «Та єдина», «той самий», «друга половинка»… У фільмах та книжках, скрізь і всюди, ми чуємо про «споріднену душу», яка приготована саме для нас «долею», і її ще треба десь шукати! Насправді, ми віримо, що Бог дав нам право вибору у всьому, в тому числі й обирати собі чоловіка та дружину. На кому ти одружишся – той і буде твоєю «спорідненою душею»! Немає ідеальної людини, яка створена для забезпечення твого 100% щастя. Крім Бога на це ніхто не здатен. Шлюб – не чарівна коробочка, з якої ти будеш брати для себе все прекрасне; шлюб – це коли ти перший в ту коробочку будеш щось класти, бо якщо з неї лише брати, вона спорожніє. Не чекай, що раптово з’явиться певний soulmate і змінить твоє життя на краще. Натомість, обирай людину, з якою ти разом зможеш змінити на краще цей світ.

11. Одружуйся виключно з тим, хто розділяє твою віру.

Це важливо. Найбільш важливо! Бог створив чоловіка та жінку та заповів їм бути одним цілим на все життя – і лише однакові цінності, пріоритети, погляди та віра допоможуть їм дійти до кінця. І не просто дійти, але гарантувати щасливе подружнє життя, наповнене любов’ю, повагою та вірністю. Апостол Павло казав: «До чужого ярма не впрягайтесь з невірними». Звучить грубувато, але факт залишається фактом – обирай того, хто знає і любить твого Бога всім серцем, бо інакше те, у що ти впряжешся, іншим словом, як ярмо, не назвеш. Відомий пастор Біл Гайбелз казав: «Будинок, як і сім’ю, не можна побудувати за двома різними проектами».

12. Любов – це не лише «метелики в животі».

Це в першу чергу НЕ метелики в животі. Любов занадто складна тема, щоб вмістити її у декілька речень, але спробуємо згадати найголовніше. 1) Любов – це вибір. Бог нам сказав любити свого ближнього та своїх ворогів. Як це можливо? Це має бути наш ВИБІР. Так само і з протилежною статтю – одного ПОЧУТТЯ любові не вистачить в часи труднощів, рутини, випробувань. Ми повинні обирати любов, а не просто відчувати її, бо почуття – швидкоплинні, ненадійні та невічні. 2) Любов – це коли «Я люблю тебе» можна замінити на «Ти для мене важливий(-а)». А це значить – «я ставлю твої інтереси перед своїми», «я можу йти на компроміс заради тебе», «я поважаю тебе, навіть коли не погоджуюсь з тобою». 3) Любов – це дія. Не слова, не поцілунки та не зітхання. Дії. «Бо так сильно полюбив Бог цей світ, що віддав Свого Єдиного Сина…». Бог діє. Слова «Я люблю тебе» теж важливі – є різні «мови любові» і кожна людина по-різному проявляє і відчуває любов, і комусь важливо це чути. Але без вчинків, це лише слова.

13. Самотність - це просто ще один прекрасний спосіб жити.

Одні дивляться на «самотніх» людей зі співчуттям, інші – підбадьорюють їх фразами типу «ще встигнеш», а треті взагалі можуть в лоба запитувати: «Ну що, коли весілля?» Та звідки хто взяв, що одружуватись – обов’язково? Ісус не був одруженим. Апостол Павло прямо говорив про переваги «самотнього» життя. Щастя кожної людини не знаходиться в іншій людині, воно всередині тебе самого. З чоловіком чи дружиною ти просто можеш створити іншу форму щастя, але ти не повинен думати, що тільки в шлюбі є сенс життя. Шлюб – це круто, але він не є показником твоєї самореалізації, значущості чи цінності. Для Бога ти цінний у будь-якому статусі, і в Нього є план для твого життя, маєш ти обручку на пальці, чи ні.

14. Віддай все в руки Бога!

Говори з Богом, молись до Нього, довіряй Йому. Самі по собі – ми слабкі люди. Так, ми можемо і повинні контролювати свої вчинки, дії та слова. Ми здатні на це – бо Бог дав нам право вибору, і ми можемо щодня обирати добро, а не зло, правду, а не брехню, чистоту, а не бруд. Та при цьому ми можемо помилятися, приймати невірні рішення, вагатися, впадати у відчай… Ми будемо знаходити для себе відмовки та пом’якшувальні обставини, будемо шукати винних… Та зрештою приходить розуміння, що ми не можемо зробити це самотужки – прожити своє життя якнайкраще для себе самих, як задумав Бог. І не потрібно – в нас є з Ким розділи цей важкий, але неймовірно захопливий шлях.