What does the evangelical church of the future look like?

Поза сумнівом війна стала межею поділу на “до” та “після”. Глибокі метаморфози, що відбуваються на особистому рівні необхідні й на рівні церковних спільнот.  До позитивних змін, що вже відбуваються: висока мобілізація серед євангельських церков. Сьогодні тисячі християн зараз залучені до волонтерства, організації евакуації, постачання гуманітарної допомоги, оборони власної землі. Здається, некритично успадкований, пасивний пацифізм не витримав виклику часу. Разом із тим складається враження що в цілому євангельська церква виявилась не готова (а хто був готовим?) до подібного виклику.

Так гіпертрофована увага до окремих питань, як, наприклад, небезпека ЛГБТ активізму, що в цілому відповідало й інтересам кремля, спотворила соціальну візію церкви та відвернула фокус та ресурси від значно більшої небезпеки - наростальної загрози путінізму як явища, що глибоко вплинув на церковні кола.

Які висновки слід зробити на майбутнє? Як запобігти новим загрозам, агресії? Неможливо побачити хоч якесь майбутнє без глибоких трансформацій та послідовної роботи з депутінізації, деконструкції цих антилюдських паростків кремлівської ідеології. Ця ідеологія - на рівні нацизму, фашизму та більшовизму є антихристиянською єрессю, якій немає місця серед церковної спільноти.

 Ось лише декілька передумов які слід прийняти на майбутнє вже зараз:

  1. Слід визнати що церкви на росії не існує. Важко не погодитись з українським богословом та філософом Романом Соловієм - там є лише окремі християни.
  2. Будь-яка співпраця з російськими “християнами” неможлива, без глибокого, публічного покаяння та його очевидних результатів. Слід бойкотувати участь так званих російських церковних утворень на рівні окремих спільнот, деномінацій, парацерковних організацій. На усіх рівнях отруєні антихристиянською ідеологією церковні утворення в росії мають бути ізольованими від світу.
  3. На усіх рівнях слід засудити найменші прояви так званої ідеології “руського миру”, що сповідує антилюдські та антихристиянські цінності. Конструктивною відповіддю буде напрацювання комплексного, ґрунтовного соціального вчення, з метою протистояти будь-яким викликам та загрозам у майбутньому.

Наша молитва сьогодні за усіх захисників України, за збереження їх життя та здоров'я. Наше щире бажання, щоб задуми ворога були зруйновані, а ті, хто приніс у наш дім війну -  росія та її союзники понесли повну поразку. Нехай допоможе нам Бог.

 Пастор Валерій Секісов

Березень, 2022

Україна