Не існує ОДНОГО дня закоханих. Як і не існує ІДЕАЛЬНИХ стосунків та ІДЕАЛЬНИХ людей. Але існують правила, які встановив Бог, щоб стосунки між людьми були успішними. Це дисципліна, щоденна праця між чоловіком та жінкою, які дають прекрасні плоди.
Сьогодні ми підготували для вас ексклюзивний матеріал по стосунках у шлюбі (та до нього), які допоможуть вам по-новому глянути на свою сім'ю і при потребі змінити пріоритети.

(на основі книги пастора Тіма Поллока 'Marriage and the Family: Wisdom's Way')

Принцип №1: Після стосунків з Богом, пріоритетом в нашому житті має бути наші чоловік/дружина.

Бог створив шлюб як найголовніші земні стосунки. Цей зв’язок має бути навіть міцнішим за зв’язок матері та дитини. Чи це так у вашому житті? Чесно дайте відповідь на це запитання, і якщо відповідь – ні, почніть змінювати своє ставлення вже сьогодні. Діти – це найпрекрасніший дар від Бога, але і тимчасовий дар. Чоловік та дружина – партнер на все життя. У всьому. Це друг, духовна підтримка, плече для сліз та обійми для радості. Це єдине джерело інтимного задоволення. Це партнер по пригодах. Зробіть ваш союз пріоритетом і щоденно над цим працюйте. Ваші діти перші від цього будуть щасливі.

Принцип №2: Слід приймати такі рішення, які роблять шлюб міцнішим.

Приймайте рішення, корисні для шлюбу, особливо в довгій перспективі. Що ви робите, щоб мати спільні інтереси, проводити час разом, мати якісне інтимне життя? Чи слідкуєте ви за своїм здоров ‘ям, фізичною формою, духовним ростом? Як ви розпоряджаєтеся фінансами, чи плануєте майбутнє (наскільки це можливо)… Як ви виховуєте своїх дітей? Чи служить ваш дім Богу? Народжуйте дітей врешті-решт. Ще ніхто на смертному одрі не сказав «О, якби я мав/мала менше дітей». Але дуже часто можна почути «Якби ж м наважилися на більше». Список можна продовжити. Щасливий шлюб – це рішення.

 

Принцип №3: Дозволь Богу допомогти тобі обрати чоловіка/дружину

Бог є Любов! Для Нього є дуже важливим наше особисте життя і потреби. Бог хоче дати нам все, чого прагне наше серце. Найкращий дар для Адама від Бога була його дружина. Можна бути самотнім, але цей шлях не кожному під силу. Тому залучай Бога в цей процес. Почни з молитви, але не зупиняйся лише на цьому. Біблія чітко говорить про «знаходження» чоловіка /дружини: «Хто ЗНАХОДИТЬ собі дружину, дістає щастя й благословення Господнє» (Прип 18:22). Моліться, служіть Богу серед християн, спостерігайте за характером хлопця чи дівчини, проявляйте ініціативу в спілкуванні. Знаходьте. Це дія.

 

Принцип №4: Перед тим, як щось сказати, потрібно добре подумати

Біблія каже: «Смерть і життя — під владою язика» (Прип 18:21). Всього 6 слів коштували Захарії 40 тижнів мовчання (він не повірив Ангелу і Божій обітниці скоро мати дитину, і сказав: «Звідки мені знати, що це так?» За що був покараний довгим мовчанням). Так і для здорового шлюбу - нам потрібно завжди думати, що і як говорити. Наші чоловіки та дружини потребують нашої милості, не придирок. Говоріть компліменти, слова підтримки та хвали. Зізнавайтеся в коханні словом і ділом. Надихайте! Майте щирі розмови, про те, що потребує покращення. Але слідкує за своїм тоном, обставинами, загляньте в своє серце чи це дійсно важливо. Говоріть тільки істину, тільки те, що збудовує, тільки з добрими намірами. Забудьте, що вигравати суперечку – це круто. Це не та ціна, яку ви хочете платити за мир в сім’ї.

 

Принцип №5: Слід молитися за/і робити все для того, щоб в домі був мир

«Шалом», тобто мир - це те, що не можна отримати завдяки гарній роботі, великому заробітку чи дорогому маєтку. Це неоціненна річ, яку може мати кожен. Наш мир – в Ісусі Христі, і коли ми віримо в це, то жодні обставини не позбавлять нас миру надовго. Як же мати шалом? Моліться про це, просіть в Бога миру у ваше серце. Говоріть миролюбно, тобто свідомо говоріть позитивні добрі речі. Пам’ятайте, Хто є нашим справжнім миром, Хто пролив за нас кров, і радійте! Прагніть миру в своєму домі і цілеспрямовано для цього робіть все необхідне. Шалом у ваш шлюб і ваше життя!

 

Принцип №6: Не можна сподіватися, що сам факт одруження виправить його/її поганий характер

Ми не одружуємося з «проектом», з яким сподіваємося «впоратися». Одруження не чудотворний еліксир.Все залишиться так само (якщо не гірше). Ніхто не каже, що наречена(-ий) мають бути ідеальні. Але вони точно мають мати стояти на достатньо сильному християнському підґрунті. Життя після шлюбу завирує у неймовірному темпі. Ваш партнер має впевнено стояти на ногах. Ви точно змінюватиметеся на краще разом, проходитиме багато випробувань, ваша любов міцнітиме. Але це не є метою. Одружуйтеся виключно з християнами! Ось це «але ж він добрий», а «вона мене так любить» не є міцним фундаментом. Це пісок. Не дайте гормонам, романтиці чи впертості зіпсувати вам життя. Лише характер людини має значення, і на його пізнання варто потратити вдосталь часу. Тут точно краще ПЕРЕ, ніж НЕДО.

 

Принцип №7: Ніколи та за жодних обставин не псуйте репутацію свого чоловіка/своєї дружини, а також не шкодьте сімейним фінансам

Біблія каже: «{дружина} чинить для нього добро, а не зло, по всі дні свого життя» (Приповісті 31:12). І навпаки: чоловік своїй дружині. Входячи в шлюб з людиною, ви даєте обіцянку дбати про неї та робити їй добро. Ви ставите її інтереси та добробуту навіть вище своїх. Ви довіряєте одне одному на 100%, разом дбаєте про репутацію свого дому та про свої фінанси. Ви ніколи не ставите під ризик свою сім’ю у плані грошей чи поведінки. Все робите за збудову свого дому та дому Божого. На те ми даємо клятви перед Богом в день весілля. Шлюб – це цілковита відданість одне одному. Назавжди.

 

Принцип №8: Чоловік та дружина повинні допомагати одне одному ставати успішними (кращими версіями себе)

Бог каже нам любити людей такими, як вони є, але любити й настільки сильно, щоб не давати залишатися на одному місці. Люди, як рослини – коли ростуть, то живуть. Одружуйтеся з людиною, яке буде допомагати вам ставати кращою версією себе. Хто буде підбадьорювати, надихати, підтримувати, стояти поруч. Хто буде хвалити та вірити в ваші сили. Хто буде молитися з вами й за вас, хто буде допомагати у служінні, хто буде зацікавлений у вашому розвитку як Божого дитя. Ми всі такі унікальні, такі неймовірні Божі створіння. Останнє, що б ми хотіли отримати від шлюбу - це ігнорування чи навіть придушення цієї унікальності.

Підготовано медіакомандою церкви Філадельфія 

на основі книги пастора Тіма Поллока 'Marriage and the Family: Wisdom's Way'

14 лютого, 2023 р.