Pastor's thoughts on church and its purpose.

IN UKRAINIAN

----------------

Ісус спілкувався з учнями за спільною трапезою, а також розділяв хліб з тими кого називали грішниками. Численні згадки такої спільності ми знаходимо і в Апостольській церкві. Однак, не завжди ми знаходимо місце подібній практиці у сьогодні. Чи не призводить така втрата до збіднення нашої віри та служіння?

Разом з тим, це напрочуд красномовний образ. Він наповнений смислами, що не лише не втрачають актуальності, але є вкрай важливими у часи, коли так бракує єдності та порозуміння.

Образ церкви за столом нагадує нам, що церква це, насамперед, спільнота. З перших сторінок Писання ми відкриваємо, що покликані Богом до спільності. Людина, як це описано у перших розділах книги Буття, насолоджується гармонійним спілкуванням з Богом. Але у цей порядок втручається руйнівна сила гріха, що веде до відчуження та ізоляції. Через Христа ми отримали можливість спільності з Богом Отцем та один з одним. Власне, спасіння про яке говорить Євангеліє має койнонічний характер: «життя з'явилось, і ми бачили, і свідчимо, і звіщаємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й з'явилося нам, що ми бачили й чули про те ми звіщаємо вам, щоб і ви мали спільність із нами. Спільність же наша з Отцем і Сином Його Ісусом Христом». (1 Ів. 1:2-4).

Це також означає, що усі ми, однаковою мірою, є учасниками. Спільний обід підкреслює рівність усіх. У Ранній церкві, вечері любові були місцем зустрічі різних за походженням, віком та положенням у суспільстві людей. Місцем де зустрічалися багаті та бідні, аристократи та «прості». Це також простір, де немає звичного християнам розподілу на клір та мирян. Спільність за одним столом - найдієвіший заклик до загального священства, де кожен є важливим та відчуває прийняття.

Нарешті, останнє нехай залишиться добрим побажанням: щоб церква також була місцем, де ми щирі один перед одним, де християни досить відважні, щоб говорити та почути правду. Простором де цінується гідність та свобода, а також де завжди є місце для непідробної радості.

Валерій Секісов

Пастор ц. Філадельфія, Ірпінь